Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MEMÓRIA

2011.05.25

Memória:

(RAM, Random Access Memory) Most idézek :

 

Félvezető kivitelezésű tárolóeszköz (lapka), mely cellánként bitnyi információ tárolására képes: írható, törölhető, újraírható.
Sokkal gyorsabb mint a mechanikus tárolók, de ellentétben ezekkel, alapkivitelben csak bekapcsolva és rendszeresen frissítve képes információt tárolni.
Ma több száz MB nagyságrendig kapható.

Kivitelezési formái:
DRAM (dinamikus RAM) mely önfrissítő (számítógépek központi, 'operatív' tárainál ma 16...128 MB kivitelben használatos).
SDRAM (szinkron dinamikus RAM) mely a mikroprocesszor ütemével szinkronizálva működik és így annak adatfeldolgozó sebességét növeli.
SRAM (statikus RAM) többnyire kisebb kapacitású, költségesebb, de 'kikapcsolva' is megőrzi az adatokat.

 

 

 

Azt szokták mondani, hogy minél nagyobb mennyiségű memória van a gépben, annál jobb.

A mai, mostanság vásárolt gépeknél alap kitétel, hogy minimum 512 MB memóriával rendelkezzenek.

 

Ha bővíteni szeretnéd a gépedet memória tekintetében, akkor nagyon alaposan járd körbe, hogy milyen kivitelezésű memóriára is van szükséged! Mert láttam már olyan gépet, amibe a gazdája többféle memóriát is beleszuszakolt, de azon persze csodálkozott, hogy a gép miért csak egyetlen egyet ismer fel belőle.

Fontos tényező még a memória órajele is, általános alapelv: minél nagyobb,annál jobb(csak kezelje az alaplap:).

 

Ezt a fajta memóriát (RAM) szokták fizikai memóriának is nevezni, mert ezt fizikailag meg lehet fogni, ellentétben a virtuális memóriával, ami a merevlemez egy meghatározott nagyságú, ideiglenes adattárolásra használt része.

 

Gyakran előfordul az, hogy a gyors, egymás után következő különböző műveletek telerakják a saját adataikkal a memóriát, ami még nem gond, mert ez a dolga a memóriának. Viszont a frissítési ideje viszonylag lassú lehet, ahhoz képest, ahogy Te dolgozol, ezért az operációs rendszer elkezdi használni a merevlemezen lévő virtuális memóriát, ami sokkal több időt igényel, és ilyenkor lelassul a gép. A fizikai memóriát ilyenkor ki lehet üríteni azzal, ha újraindítod a gépet. Ebből is látszik, hogy a minél több, jó minőségű memóriával ennek a túlterheltségnek a gyakorisága lecsökkenthető.