Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PROCESSZOR

2011.05.25

Processzor:

(CPU: Central Processing Unit) a matematikai műveleteket (számításokat) elvégző, áramkörökből álló alkatrész. Most csak az Intel processzorokkal foglalkozunk kicsit részletesebben: a 70-es évek elején az Intel nevű minicég, több tranzisztort épített egybe, hogy az, egyetlen központi, vezérlő egységet alkosson. Innentől vette kezdetét az a szárnyalás, ami azóta is jellemzi az Intel processzorokat (amiket eleinte még nem Intel Pentium-nak neveztek, ez az elnevezés csak néhány éve került be az informatika világába.)

Az a néhány kis tranzisztor, amivel annak idején kezdett a cég, az mára olyannyira felfejlődött, hogy az újabb generációs processzorokban már többmillió tranzisztor van!

 

A processzorok fő jellemzői az úgynevezett betű- és számjelek és frekvencia mérőszámok. Azt általánosságban elmondhatjuk, hogy annál jobb, minél nagyobbak ezek a számok. (De nem csak ezekre a számokra kell figyelni!)

 

Van ám egy kis gondjuk is a processzoroknak, mégpedig az, hogy a sokmillió másodpercenkénti művelet elvégzése igencsak nagy hőtermeléssel jár, ezért processzor nem létezhet megfelelő hűtés nélkül! Természetesen általában együtt adják a ventillátorral, de akik nagyüzemi módon használják a gépüket, azoknak érdemes komoly, márkás hűtést beszerezni, a megfelelő működés érdekében.