Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ventillátorról

2011.05.25

A ventilátor szabályzása… házilag!

Ha bosszankodtál már amiatt, hogy a ventilátor(ok) miatt túl hangos a géped, akkor megérted, hogy itt miről lesz szó! Van rá lehetőség, hogy házi megoldással halkabbá tedd a gépedet, mégpedig úgy, hogy ne veszítsen a hűtési hatékonyságából. Szánj erre a témára kb. egy percet, és olvasd végig ezt a postot!

A számítógépekben minden alkatrész melegszik, ezért hűteni kell, és ajánlott, hogy az adott hardveren legyen ventilátor.
Érdemes tehát a PC házba betenni egy-egy ventilátort előre is és hátra is. Elől befúj, hátul pedig ki. Ezzel meg is van egy megfelelő szélcsatorna a gépben.
Sokaknak viszont lényeges a ventilátorok hangereje is, és lássuk be, ha nincs terhelve a gép, akkor nem is kell maximumon menni a ventilátornak, vagyis működhetne halkan is a gép.

 

Manapság a legtöbb alaplap támogatja a ventilátorok szabályzását, ám nem minden ventilátorét, és sok esetben több ventilátort használ a felhasználó, mint ahány foglalat van az alaplapon.

Léteznek egyszerűbb és egész komoly ventilátor-szabályzók (pl. fenti kép) is. Ezek viszont sokaknak drágák, az olcsóbb szabályzóknál viszont előfordul, hogy nem szabályoznak normálisan, „zörögnek” a ventilátorok. Akkor meg az olcsónak mi értelme?

Van egy sokkal egyszerűbb megoldás házilag, csak egy male molex csatlakozó kell hozzá. Ilyet rossz tápból tudsz szerezni PC bontóban, de akár venni is lehet akármelyik PC-s üzletben. Az ára elenyésző, fél, max. 1 €.

Ha már megvan ez az alkatrész, akkor lássunk is neki!

Minden molex csatlakozó a fenti képen látható elrendezés alapján működik. A ventilátorok 2, 3 és 4 tűs verzióban léteznek, de ehhez a szabályzóhoz mindössze 2 kábelre van szükség: fekete és piros.

Valahogy így néz ki a gyakorlatban (a 7 V-os ág nélkül), én így oldottam meg. Vegyünk példának egy 1200-as fordulaton működő ventilátort. Alapból 12 V-on dolgoznak. 5 V-ra kötve ~800-as fordulatot érünk el, míg 7 V-on ~1000-et. Megemlítek még egy nagyon fontos dolgot. A 7 V-os kötést kizárólag saját felelősségre csináld, mert nem 100 %-ban biztonságos, és csak is minőséges tápoknál alkalmazható. Az 5 és 12 V viszont 100 %-ban biztonságos!

12 V-ra, tehát maximális fordulatra úgy kell kötni, hogy a ventilátor fekete kábelét összekötöd a molex csati egyik (mindegy melyik) fekete kábelével, majd a ventilátor piros kábelét összekötöd a molex csati sárga kábelével.

5 V-ra, tehát ~65 %-os fordultra úgy kell kötni, hogy a feketét a feketével, a pirosat pedig a piros kábellel kötöd össze.
Kevésbé melegedő alkatrészek esetén vagy épp télen, a legtöbb esetben elég az 5 V-os kötés már is lényegesen halkabb a géped, még is meg van a kellő hűtés.

Ezeket tudván meg tudod oldani, hogy készítesz egy 5, illetve egy 12 V-os molex csatit, és csak át kell dugni, amelyiket épp használni szeretnéd.